Fitness; Daha fazla hareket, daha fazla özgürlük
Kendiniz, bedeniniz ve geleceğiniz için bir yatırım yapmak istiyorsanız, fitness antrenmanlarına başlayarak ilk adımı atabilirsiniz. Çünkü fitness, sadece daha iyigörünmenizi değil, daha iyi hissetmenizi ve kendinizi keşfetmenizi sağlıyor.Fashion Sports ise yüksek standartları ve vizyoner bakış açısıyla fitness deneyimine özgün birsoluk getiriyor. Peki, siz kendiniz için bir adım atmaya ve yepyeni bir serüvene başlamaya var mısınız?
Fitness ve Fashion Sports
Yeni nesil ekipmanları, ferah ve geniş iç mekanı ve profesyonel hocalarıyla spor alanında farklı bir noktada konumlanan Fashion Sports, fitness antrenmanlarını yeniden tanımlıyor. Alışkın olunan sıkışık ve kalabalık spor salonlarının aksine, çok daha iyi bir fitness deneyimi için işlevsel mekan tasarımına sahiptir.Daha fazla hareket, daha fazla özgürlük mottosu kapsamında kişilerin kendilerini en rahat hissedecekleri şekilde dizayn edilen Fashion Sports,seçkin fitness ekipmanlarıyla da tüm ihtiyaçlara cevap verir.
Kişiler spor maceralarında yanında olacak bir rehbere ihtiyaç duyar. Bu aşamada devreye giren Fashion Sports, alanında uzman profesyoneller, özel koçlar ve fizyoterapistler ile kişiye uygun fitness programları çıkarır, her aşamada ve ilerlemede yanında yer alır. Gelişimini takip eder ve hedefe ulaşmasına yardımcı olur.
Fitness nedir?
Sağlıklı bir yaşam ve formda bir vücut için birçok farklı yaklaşımı içinde barındıran fitness, fiziksel yeterlilik anlamına gelmektedir. Birçok kişi fitness egzersizlerini vücut geliştirme egzersizleriyle karıştırmaktadır. Ancak bu iki spor prensibi, amaçları gereği farklıdır. Vücut geliştirme sporu yapan kişiler, kas hacmini ve kas kütlesini arttırmayı hedeflerken, belli kasgruplarına yoğunlaşırlar. Fitness egzersizlerinde ise amaç sağlıklı bir bedene sahip olmaktır. Fitness antrenmanlarının temel prensibi kas kütlesini büyütmek değil, vücuttaki fazlayağlarını kayarak sıkılaşma sağlamaktır. Genel olarak tüm spor aktivitelerinin temelini oluşturan fitness, kasların çalıştırılmasının yanı sıra;
- Koşmak
- Pedal Çevirmek
- Ağırlık Antremanları
- Yürümek
- Bisiklete Binmek
- Kürek çekmek gibi kardiyovasküler antremanları da içerir
Fitness egzersizleri ne işe yarar?
Fitness belli bir kas grubuyla çalışmaz, tüm kas gruplarını kullanır. Bu durum düzenli olarak yapılan fitness sayesinde kas ve iskelet sisteminde çok ciddi bir ilerleme ve güçlenme sağlar.
Kasların çalıştırılmasının yanı sıra;
- Zihnen ve bedenen zindelik sağlar
- Gün boyu biriken stresin vücuttan atılmasını sağlar
- Kan dolaşımını hızlandırarak yaşlanmayı yavaşlatır,
- İyi kolesterolü arttırmaya, kötü kolesterolü ise düşürmeye yardımcı olur,
- Bazal metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır,
- Kardiyo ve ağırlık kombinasyonu sayesinde hızlı kalori yakmayı sağlar,
- Fiziksel yeterlilik ve esneklik artar,
- Mutluluk hormonu olan seratoninin artmasını sağlar,
- Uyku kalitesini arttırır,
- Vücudun daha iyi bir form kazanmasını sağlar.
Fitness Nasıl Yapılır?
Fitness her anlamda kişinin bedenine, ruhuna ve hayatına değer katar. Ancak fitness yaparken profesyonel kişilerden yardım alınmak ve kişinin kendi özelliklerine uygun hazırlanan yol haritasına göre hareket etmesi çok önemlidir. Çünkü fitness nasıl yapılır
sorusunun cevabı kişiden kişiye değişkenlik gösterir.
Fitness antrenmanları yapılırken en önemli nokta kişinin neyi hedeflediğidir. Bu durumda;
- Dayanıklılık ve kondisyon için; yüzme, koşu, kürek çekme, yürüyüş
- Kas için; ağırlık antrenmanları
- Esneklik ve sıkılaşma için; pilates, yoga
- Kalori yakımı için; kardiyo egzersizleri önerilir.
Hangi sıklıkta fitness antrenmanları yapılmalıdır?
Fitness antrenmanlarında tekrarlar ve antrenman sıklığı çok önemli bir konudur. Çünkü her seviyedeki sporcu için sıklıklar değişkenlik gösterir. Kişinin seviyesinin yanı sıra hedefleri de belirleyici bir rol üstlenir. Bu noktada genel bir değerlendirme yapılırsa;
Yeni başlayanlar: Haftada 3 gün (Arka arkaya gelmemesine özen gösterilmelidir.) Tüm kas gruplarını hedef alan bir program oluşturulmalıdır.
Tecrübeli kişiler: Haftada 3 – 4 gün olacak şekilde bir zamanlama yapılmalıdır. Tüm kas gruplarını aynı anda çalıştırmak yerine Two Day Split formülü uygulanmalı, kas grupları ikiye bölünerek çalışılmalıdır.
Profesyonel sporcular: 4 -5 güne yayılmış bir fitness programı ile kas gruplarını üçe veya dörde bölerek çalışabilirler.